Studieresa till Demensbyn på Fyn, Danmark

Upplägg – endagsresa

Vi reser med bekväm buss som utgår från Österlen. Vi kommer att meddela upphämtningsplatser som passar deltagarna, men om inte annat så avgår resan från Malmö, dit vi vet att många kommer att ta sig för att följa med. Färden går över två broar, in i ett höstligt Danmark och vi stannar för fika när vi känner för det. Väl framme i Svendborg, en charmig liten stad där gammalt möter nytt, kommer vi att äta en äkta dansk frukost (dvs lunch), som är förbeställd på en av stadens restauranger. (Du kommer att kunna välja förslag ur menyn i förväg.)
Därefter tar oss bussen till Demensbyn, där Annette Søby, projektledare för Bryghuset Svendborg Demensby, tar emot. Det blir guidad visning på hela området, både inne och ute, föredrag, fika och förstås tid för frågor. Annette pratar förstås danska men är van vid svenska besökare så vi hoppas slippa ”språkförbistringar”.

Efter ett par timmar på Demensbyn lär vi vara fulla av intryck, tankar och inspiration över vad vi faktiskt kan göra på hemmaplan också! Vi har fått ta del av en mycket genomtänkt pedagogik och metodik för hur man arbetar med dementa personer, där ”hjärtat är med” i arbetet hela tiden, och där de äldre kan känna sig glada, trygga och stimulerade. De går till butiken, frisören, gymmet, herrummet eller varför inte på målarkurs (där kursledaren också är dement!). Eller så sköter de om hönsen eller går en tur på sta´n…

Tyra Frank, en känd chef inom den danska äldreomsorgen, numera politiker, sa när hon var föreståndare på ett äldreboende: ”Vi tror på ett liv före döden”, och på något sätt är det utmärkande även för Demensbyn.

Så häng med på resan och inspireras av gemytet och en härlig miljö i både Demensbyn och Svendborg!

Chefer, förtroendevalda och medarbetare som har intresse av att utveckla demensvården.

8 oktober 2019

Bryghuset Svendborg Demensby, Svendborg, Danmark

08.00 Avfärd från Malmö (detaljerad färd och upphämtningsplatser meddelas efter anmälan, då vi ser vad som passar deltagarna bäst).
Fikapaus längs vägen.
11.30 Ankomst till Svendborg
13.00 Besök med guide, på Demensbyn
Fika under besöket
15.00 Hemfärd
18.30 Beräknad ankomst till Malmö

Notera att tiderna ovan är ungefärliga.

Anmälan senast den 15 september 2019. Vi reserverar oss för fullbokning och fördelar platser efter anmälningsdatum.
Avanmälan är avgiftsfri fram till sista anmälningsdatum. Därefter är anmälan bindande och hela avgiften faktureras.
Avanmälan görs skriftligt till marie-louise@pikukommun.se. Utse gärna ersättare vid förhinder.

Avgiften är 2 500 kronor (exkl. moms) per deltagare. Avgiften inkluderar bussresa, fika och lunch.

Närmare information om studieresans innehåll lämnas av Marie-Louise Frisk, samordnare, tel. 0734 – 20 20 29, e-post: marie-louise@pikukommun.se

GLÖM INTE ATT TA MED LEGITIMATION FÖR GRÄNSKONTROLL PÅ HEMRESAN!

tisdag, oktober 8, 2019

tisdag, oktober 8, 2019