Vinterväghållning och snöröjning (Gävle)

Kommunernas och fastighetsägarnas ansvar – vet du vad som gäller?

Kommunerna är i egenskap av väghållare skyldig at hålla vägarna i kommunen farbara året om. Vad kommunen ska göra, när det ska göras och hur det ska göras är dock frågor som lagstiftaren lämnat obesvarade. Under denna utbildning får du kunskap om bl a hur kommunen ska prioritera sina resurser, vilka kvalitetskrav som ställs enligt lag och praxis och konsekvenserna av att kommunen bryter mot lagen.

Välkommen till en högaktuell utbildningsdag när vintern nu är i antågande som stärker både din yrkesroll och allas säkerhet och klargör ansvarsfrågorna.

Chefer, arbetsledare, verksamhetsansvariga, handläggare samt alla som jobbar med operativa och/eller strategiska frågor vad gäller kommunens vinterväghållning. Även förtroendevalda berörs givetvis av ansvarsområdet.

Christian Arnbom, advokat

Christian Arnbom är advokat och delägare. Han har många års erfarenhet som advokat och då inte minst utifrån det förvaltningsrättsliga området och bl a gjort notarietjänstgöring vid Sundsvalls tingsrätt

Under dagen kommer följande bl a att beröras;

• – Styrande lagstiftning och annan juridisk reglering.
    – Hur ska kommunen göra riktiga bedömningar?
    – Vad är kommunen skyldig att göra enligt lag?
    – Vad är kommunen skyldig att göra enligt praxis?
    – Vad gäller vid anlitandet av entreprenörer?
    – Ansvar för istappar och snöras.
    – Kommunens skadeståndsansvar.
    – Finns ett kommunalt ansvar för inställda verksamheter på grund av bristande snöröjning?
    – Straffrättsligt ansvar.
    – Rättspraxis och viktiga rättsfall.
    – Frågor, svar och diskussion

09.00 – 09.30 Samling och kaffe

Anmälan görs senast den 28 december 2017.

Avanmälan är avgiftsfri fram till sista anmälningsdatum. Därefter är anmälan bindande och hela kursavgiften faktureras. Avanmälan görs skriftligt till marie-louise@pikukommun.se.

Avgiften är 3 100 kronor exkl moms per deltagare. Avgiften inkluderar kostnad för kaffe, lunch och dokumentation.

18 januari, 2018

18 januari, 2018

Clarion Hotel Winn, N Slottsgatan 9, Gävle.