Om kommunens ansvar för skötsel av gator och vägar
Sveriges vägnät är en blandning av olika vägtyper. Men vad är skillnaden mellan en gata, en väg och en enskild väg? Vem bär det praktiska och juridiska ansvaret för skötseln av de olika vägarna – t.ex. för en enskild väg som hör till en vägförening? Vem får ta beslut om de olika vägtyperna, och vem ska hållas ansvarig om vägen sköts dåligt?
Om dessa frågor är intressanta i ditt jobb, är detta utbildningen för dig!
Vi bjuder nu in dig till en halvdagsutbildning som syftar till att klargöra det som är oklart kring kommununens ansvar för vägarna. Det gör vi genom att gå igenom skillnader mellan gator och vägar från en juridisk aspekt, hur den gällande lagstiftningen ska tillämpas i olika fall och hur arbetet är upplagt rent praktiskt. Vi tar även upp underhållsansvaret kopplat till skadeståndsansvaret för olika vägtyper.
Med både juridiskt och praktiskt fokus kommer utbildningen ge dig verktyg för att fatta säkrare beslut i frågor som rör vägnätet i din kommun.
Välkommen att delta via din dator den 13 april!
Föreläsare
Christian Arnbom är advokat och delägare. Han har många års erfarenhet som advokat, inte minst utifrån det förvaltningsrättsliga området, och har bl.a. tjänstgjort som notarie vid Sundsvalls tingsrätt
Målgrupp
Utbildningen riktar sig till såväl anställda som förtroendevalda på kommunledningsnivå, tekniska förvaltningar, samhällsbyggnadsförvaltningar, parkförvaltningar, myndighetsnämnder, räddningstjänsten, kommunala bolag och miljö- och hälsoskyddsförvaltningar.
Innehåll
- Styrande lagstiftning – i teori och praktik
- Vad innebär det för en kommun att vara väghållare för enskild väg?
- Vilka krav kan kommunen ställa på andra väghållare?
- Krav på framkomlighet och vägens skick
- Väghållarens skadeståndsskyldighet
- Möjligheterna att stänga av en väg – när och hur?
- ”Sovande” föreningar – hur hanterar vi dessa och vad gäller?
- Skyltning
- Gränsdragningar vad avser ansvarsfrågan och dess praktiska konsekvenser och betydelse
Plats och datum
13 april 2021 kl 13.00 – 16.30 på Pikus digitala plattform. Vi genomför utbildning i 40 min-pass med 5 min emellan. Du får inloggning dagen före sändning och är med via din egen dator.
Pris och anmälan
Sista anmälningsdatum är den 26 mars. Anmälan är bindande. Utse gärna ersättare vid förhinder!
Priset är 2 600 (exkl moms) per deltagare och faktureras efter anmälan.
Priset avser en användarlicens, för en person. Om vi noterar att fler än en IP-adress (unik för varje dator) använder samma licens debiterar vi 3 000 kr ex moms per extra registrerad IP-adress.
Information
Närmare information om utbildningens innehåll lämnas av Marie-Louise Frisk, utbildningssamordnare,
tel. 0734 – 20 20 29, e-post: marie-louise.frisk@piku.se