Vad får du som tjänsteperson eller förtroendevald göra – och inte göra?
Tyvärr blir det allt vanligare att tjänstepersoner och förtroendevalda måste lägga tid på att hantera rättshaverister: människor som tar sina medborgerliga rättigheter för långt.
Rättshaveri tar tid från kommunens arbete för att tillgodose andra medborgares behov, samtidigt som det också sänker förtroendet för offentliga institutioner.
Men hur kan man bemöta rättshaveristiskt beteende utan att inskränka medborgarens rättigheter?
Piku bjuder nu in till denna livesända utbildning där vi går igenom rättshaveri i teori och praktik, med målet att svara på de vanligaste och svåraste frågorna. Vi tar upp vilka lagar och regler som gäller och hur ska dessa tillämpas i praktiken, när man som tjänsteperson får lägga på telefonluren eller avvisa medborgaren, hur man hanterar hotfulla situationer, när en polisanmälan är lämpligt, och mycket mer.
Välkommen att delta via din dator den 27 april!
Utbildare
Christian Arnbom är advokat och delägare och en uppskattad föreläsare hos Piku. Han har många års erfarenhet som advokat, inte minst utifrån det förvaltningsrättsliga området, och har bl.a. tjänstgjort som notarie vid Sundsvalls tingsrätt.
Målgrupp
Denna utbildning vänder sig till alla som riskerar att komma i kontakt med rättshaverister: t.ex. handläggare, utredare, inspektörer, assistenter, informatörer, jurister, personal vid medborgarkontor/motsvarande, chefer, arbetsledare, säkerhetsansvariga och förtroendevalda.
Innehåll
Under utbildningen går vi igenom:
- Kommunallagens grunder
- Kommunens särställning
- Förvaltningslagens serviceskyldighet
- Tillgänglighetskrav
- Handläggningen av ärenden
- Gränssättningen – var och hur?
- Offentlighet och sekretess
- Allmänna handlingar
- Polisanmälan – när?
- Hot och våld mot personal
- När och hur kan man ingripa?
Du som deltar kommer även att kunna ställa frågor under livesändningen.
Plats och datum
27 april 2021 kl 13.00 – 16.30 på Pikus digitala plattform. Du får inloggning dagen före sändning och är med via din egen dator. Vi genomför utbildning i 40-minuterspass med 5 minuters paus emellan.
Pris och anmälan
Sista anmälningsdatum är den 13 april. Anmälan är bindande. Utse gärna ersättare vid förhinder!
Priset är 2 600 (exkl moms) per deltagare och faktureras efter anmälan. Priset avser en användarlicens, för en person. Om fler än en IP-adress (unik för varje dator) använder samma licens debiterar vi 3 000 kr ex moms per extra registrerad IP-adress.
Information
Närmare information om utbildningens innehåll lämnas av Marie-Louise Frisk, utbildningssamordnare,
tel. 0734 – 20 20 29, e-post: marie-louise.frisk@piku.se